2008. május 20., kedd

Csúnyaság! :)

Hát a mai nap nem kedvezett semmiféle szabadtéri tevékenységnek így maradt a PC meg a zenehallgatás.Ráadásul a reggeli esőben kellett a munkából hazatérnem,amivel nem is lenne semmi gond,a probléma csak az volt,hogy este mivel jó idő volt biciklivel mentem,ezért reggel viszont ráfáztam.De hát nincs is más még egy olyan fanatikus biciklis aki ha esik ha fúj tekerjen!
Ha van szóljon beszélgetünk !
De így maradt a Blog meg a zene.Sebaj holnap bepótolom mivel barátokkal megyünk ki horgászni,s remélem az eső sem fog esni legalábbis a hírek szerint csak mára mondott esőt,bár a mai időjárás megjósolhatatlan.
A minap épp bent a városban nyalogattam ínycsiklandó erdei gyümölcs joghurt és fahéj ízű fagylaltomat,később beszélgettem a barátommal meséli,hogy ő bizony akkor kint volt a Dunán horgászni abban az időpontban,csak ő nem a fagyit nyalogatta hanem a sebeit amit a jégeső ejtett rajta amikor én fagylaltoztam,megjegyzem tőle mindössze 4-5 km-re ugyanabban az időben!A sors fintora :) !
Szóval a mai napra nem sok plusz maradt talán még egy a kenyérsütés,bár nem vagyok pék de azért próbálkozom íme a receptem :

75 dkg-os kenyér előállításához :
30 ml meleg olaj
270 ml meleg víz
80 g Teljes kiőrlésű rozs liszt
370 g Fehér liszt
7 g élesztő(por/száraz élesztő)
7 ml-17 g só
7 ml-17 g kristálycukor
Gépben való elkészítésnél az edényt kiolajozom a keverőlapátot is és behelyezem a helyére! Azután ha ezzel végeztem a meleg olajat beleöntöm az edénybe majd a vizet is, kimérem egy edénybe a kétféle lisztet és összekeverem majd az így kapott liszt keveréket beleöntöm az edénybe szintén rá a vízre olajra. A cukrot és a sót a lisztre szórom az edény falához, majd a liszt közepébe ujjammal egy lyukat készítek vigyázva hogy ne nyúljak a vízbe olajba akkorát amekkorába az élesztő belefér.Fontos, hogy a lisztet nem szabad összekeverni az élesztővel!Amire még ügyelni kell az a sorrend betartása, ez már tapasztalat.Majd a végén a gépet beállítom és elindítom majd amikor végzett beleteszem konyharuhába hogy a belőle kiáramló meleg levegő ne képezzen párát a kenyéren mert akkor az elázik.
Ha kézzel gyúrjuk akkor érdemesebb darabolt kimért élesztőt használni azt meleg vízben vagy tejben felfuttatni(feloldani) aztán az összes összetevőt az össz víz kivételével azt érdemes folyamatosan adagolni hozzá összekeverni begyúrni jó erősen amíg egybeáll az egész a gyúrást úgy érdemes csinálni mint amikor az ember a vizes ruhát csavarja ki jól belenyomva ujjunkat a tésztába s összeszorítani.amikor begyúrtuk akkor kb. 1 órát amíg kétszeresére nem kel vagy kelesztőtálba rakni vagy egy sima tálba rakni és betakrva keleszteni kelesztés után pedig kisütni gáz sütőben 2-es fokozaton 150-180 °c körül kb egy órát sütjük amíg aranybarna színben nem pompázik.Sütés után pedig ugyanaz a teendő ami a gépnél.
Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: